DE VERBINDENDE EN PRAKTISCHE GESPREKSTOOLKIT KANSMAKERS

Een doos & applicatie vol nieuwe mogelijkheden

 • Wil je ook een tool die veiligheid genereert en oplossingsgericht spreken veel makkelijker faciliteert?
 • Hou je ook van praktische handvaten en werkvorm om zelf te hebben maar ook door te geven aan anderen?
 • Geloof je in hybride leren, door live samen aan de slag te gaan en ook online op eigen tempo vaardigheden en kennis te leren?
 • Wil jij leren verbindend communiceren en veiligheid in jezelf te vinden bij moeilijke situaties en te weten wat je nodig hebt?

JE HEBT DE KEUZE UIT 2 VERSIES VAN DEZE TOOL:

Kansmakers Kids

Voor thuis en op school, je praktijk, leefgroep, .. Wanneer je problemen makkelijker en oplossingsgericht bespreekbaar wilt maken met kinderen, jongeren zowel als volwassenen. De handleiding is afgestemd in het werken met alle leeftijden. Deze versie kan je gebruiken met kinderen vanaf 7 jaar maar kan je met je team, lerarengroep, cliënten, collega's .,.. ook toepassen. Kansmakers leer je gebruiken via een Basic-versie of de Pro-versie.
Lees hieronder verder en ontdek wat er allemaal in het basispakket zit. Mogelijkheid tot aanvullen met de eerste uitbreidingsset "Hoe de communicatie verbeteren?" En later met ook andere themasets.

Kansmakers Work

Voor op het werk, in de organisatie, je praktijk, ... Wanneer je problemen makkelijker en oplossingsgericht bespreekbaar wilt maken met volwassenen op het werk, in de organisatie of in de praktijk. De handleiding is helemaal afgestemd in het werken met volwassenen. Deze versie is niet afgestemd op het werken met kinderen. Dan kies je beter de Kids-versie. Kansmakers leer je gebruiken via een Basic-versie of de Pro-versie.
Lees hieronder verder en ontdek wat er allemaal in het basispakket zit. Mogelijkheid tot aanvullen met de eerste uitbreidingsset "Hoe de communicatie verbeteren?" En later met ook andere themasets.

WAT ZIT ER IN ELK BASISPAKKET VAN KANSMAKERS?

DE DIY BOX VOL NIEUWE MOGELIJKHEDEN:

 • Kleurrijke doos met alle materiaal, 25 x 32 cm.
 • Spelbord (95 x 95 cm) is een bedrukt tafeldoek die je zelfs kan wassen in het wasmachine. Lekker handig, je kan er gerust op morsen :-).
 • Boekje (21 x 21 cm) met o.a. stappenplan, de spelregels en begeleidingtips.
 • 36 gesprekskaartjes waar je oplossingen kan rond zoeken. In de Kids-versie gaat dit over thema's/problemen die thuis en in de school veel voorkomen. In de Work-versie over thema's/problemen op het werk en in organisaties. Je kan ook zelf themavragen kiezen of al spelend bepalen.
 • 50 actiefiches waar je de oplossing vlot kan omvormen tot een plan.
 • 200 kansenkaartjes, ideëenkaartjes die je zelf kan invullen en gebruiken in de methode.
 • 5 zandlopers: 30 sec, 1, 3, 5 en 10 minuten. Handig om de gesprekstijd te timen.

DE KANSMAKERS ONLINE APPLICATIE:

 • Online training: Verbindende communicatie voor bruggenbouwers
  • Alle info over de kracht van verbindende communicatie en betrokken confronteren, inclusief kaartenset en visualisatie. Dit zijn 3 modules (12 lessen + extra bonusmodule).
 • Online training: Start to Kansmakers
  • Verdieping over deze methodiek met handige video's en verschillende tips en tricks + toegang tot de online actiefiche. Mooie aanvulling op de handleiding in de doos en fijn om het te zien gebruiken. Dit zijn 2 modules (8 lessen).
 • Kansmakers-cocreatie-community
  • Toegang tot het online platform/applicatie met forum waar je extra tips leest + mogelijkheid tot delen van oplossingen met elkaar en online support. 

* uitbreidingen, zoals extra online trainingen en extra kaartensets, zijn mogelijk. Bekijk dus zeker ons groeiend aanbod.

De grootste voordelen voor jou

De gesprekstool is de basis maar Kansmakers is meer. Het is een manier om te vertragen en te gaan voelen, spreken en handelen naar de echt onderliggende behoeftes en oorzaken van problemen om zo samen naar duurzame oplossingen en beter welzijn te gaan.

Valkuilen in communicatie verdwijnen

Door de spelregels en kennis over communicatie installeer je veiligheid, krijgt iedereen evenveel spreektijd en worden automatische reactiepatronen zoals oordelen, verdedigen, teveel praten, ... vermeden en worden ze er bewuster van.

Tijdsbesparend en duurzame oplossingen

Je spaart gesprekken en vergaderingen uit omdat je de oorzaak aanpakt en je oeverloze discussies en quickfixes vermijdt en sneller tot samen gedragen oplossingen komt. Je wint dus op korte en lange termijn tijd. Alsook kom je samen in actie.

Empowerment en verbinden van hoofd en hart

Deelnemers voelen zich gehoord en gelijkwaardig en nemen meer ownership. Door o.a. de structuur voor het proces en het doe-element met het verschuiven op gevoel van de kaartjes, verbind je je gevoel met je verstand.

Creativiteit vergroten en de kracht van diversiteit inzetten

Jong en oud leren out-of-the-box denken en krijgen een breder perspectief door alle verschillende visies en ideeën. Een extra voordeel is dat je in de community ook kan leren van andere Kansmakers en experts.

Visuele en gestructureerde gespreksvorm

Deze werkvorm maakt gesprekken visueel, tastbaar en gestructureerder, maar ook ergens luchtiger. De essentie, alsook de onderstroom, wordt vanzelf zichtbaar op het 'spelbord' en je komt letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar.

Minder stress en conflict en meer verbinding

De meeste stress ontstaat door de spanningen die er in relaties ontstaan. Als je beter samenwerkt en problemen in het individueel én algemeen belang duurzaam oplost, komt er meer rust en verbinding.

“Wat me opviel dat je als ouder of leerkracht geneigd bent om vaak met oplossingen te komen voor een probleem. Terwijl het kind met een nog mooiere oplossing uit zichzelf komt via Kansmakers.

Amy Keijzer, Kinder - en oudercoach bij Familiepraktijk vrij

EXTRA BIJBESTELLEN VOOR LEDEN

Welkom Kansmaker! Wanneer je Kansmakers live hebt ervaren en ermee aan de slag gaat binnen jouw praktijk, school, organisatie of bedrijf, kan je hier extra materiaal bijbestellen. Gebruik je unieke code die je hebt ontvangen na je eerste bestelling van Kansmakers om je bijbestelling(en) online te kunnen doen. 

KANSMAKERS-KIT KIDS

Doos + online applicatie, gespreksmethode
voor gebruik met kinderen, jongeren zowel als volwassenen, thuis, in de praktijk of op school.

KANSMAKERS-KIT WORK

Doos + online applicatie, gespreksmethode voor
voor gebruik met enkel volwassenen, op het werk of in de organisatie

GESPREKSBORD

Afwasbaar gesprekbord (95 x 95 cm)

KANSENKAARTJES

200 Kansenkaartjes om ideeën te verzamelen (85 x 55mm)

ACTIEFICHES

Blok met 50 afscheurbare actiefiches (A4) 

TEKSTBALLON + KRIJTSTIFT

Met krijtstift beschrijfbare tekstballon voor de themavraag 

KANSENMAKERS 
ONLINE APPLICATIE USER

Extra user voor toegang tot online applicatie met e-learnings, cocreatieforum en online support

KANSMAKERS-UITBREIDINGSET
'HOE DE COMMUNICATIE VERBETEREN?'

24 gespreksvragenkaartjes en 52 oplossingskaartjes rond 'communicate verbeteren' + online cocreatie themaboard

Ontdek meer hoe met de 'Kansmakers-methode' samenwerken en problemen oplossen makkelijker maakt

Kansmakers is o.a. gebaseerd op studies rond gemeenschapsvorming van Het ABCD Institute aan de Northwestern University in Illinois, dat in 1995 werd opgericht. Het aantrekkelijke van de ABCD-aanpak (Asset Based Community Developement) is dat in plaats van zich vooral op de tekortkomingen van een wijk of buurt te richten, het aan de andere kant begint. Ze waren ervan overtuigd dat je gemeenschappen opbouwt door je te richten op de positieve kwaliteiten en capaciteiten van mensen en die te versterken en betrekken door participatie. Ontdek nog andere onderzoeken waar Kansmakers op gebaseerd is en waarom met deze methode participatie en samenwerken makkelijker wordt.

faq

 • OVER DE METHODE

 • HOE STARTEN

 • OVER DE APP

 • OVER DE DOELGROEP

Is de methode toegankelijk voor elk type persoon?

Ja, Kansmakers is toegankelijk en laagdrempelig en mits goede begeleiding van de gespreksleider kan je met jong en oud hiermee in gesprek. We raden aan vanaf de leeftijd van 7 jaar of wanneer ze kunnen schrijven en taalvaardiger zijn. Ook qua achtergrond of cultuur zijn er geen beperkingen omdat het net de kracht van diversiteit en gelijkwaardigheid inzet en iedereen zich er veilig kan voelen om in gesprek te gaan. De uitkomst en oplossingen door Kansmakers zijn net gebaad door verschillende invalshoeken, persoonlijkheden en visies samen te brengen zodat je een bredere kijk hebt.

Voor welke problemen kan je het allemaal inzetten?

Je kan alle soorten problemen en uitdagingen samen aanpakken. Je vertrekt door de kernvraag te bepalen en die oplossingsgericht te formuleren. Die begint altijd met "Hoe..?" of "Wat...?" Je hebt praktische thema's zoals "Hoe kunnen we onze eventdag optimaal organiseren?" tot welzijnsthema's zoals "Hoe kunnen we de communicatie met onze leerlingen verbeteren?". Er zitten 36 vragen in de doos maar je kan ze onbeperkt zelf bijmaken naargelang jullie eigen ervaringen en situaties. Hoe je de kernvraag bepaalt, wordt ook uitgelegd hoe je dat het makkelijkst doet. Enkele domeinen waar je Kansmakers in kan doen en positieve verandering brengen: relaties en samenwerken, gebeurtenissen, werkomgeving, overlegstructuren en organisatie, mentaal welzijn, kennis en vaardigheden,...

Is het ook met anderstaligen te gebruiken?

Ja, dat kan. De doos, de benodigheden en de app zijn momenteel enkel in het nederlands beschikbaar. Maar eens je de methode onder de knie hebt, kan je het zelf als gespreksleider uitleggen aan anderstaligen. Je kiest dan wel voor een taal per gesprek waarin ieder van de groep zich kan uitdrukken, lezen en schrijven. Dan kunnen ze door de blanco kaartjes in de afgesproken taal opschrijven en implementeren in de methode.

Hoeveel tijd neemt het in beslag om het te doen?

Dat hangt ervan oa af met hoeveel deelnemers je bent en hoeveel tijd je toekent aan elke ronde. Alsook of je de 6 onderdelen/rondes van een sessie achter elkaar doet of je kan het ook opsplitsen en bv ronde 6 = de actiefiche invullen op een andere dag doen. Je kan dus zelf bepalen vooraf hoe lang je er tijd voor uit wil trekken. In de handleiding staat een duidelijke manier om dat te berekenen. Naargelang dus het thema, rondes, deelnemers en spreektijd van elke deelnemer kan je een Kansmakers-sessie doen vanaf bv 1u tot 4u.

Hoe weet ik of dit echt iets voor mij/ons is?

Hopelijk voel je al een eerste klik door de website te lezen :-) Maar ik kan begrijpen dat je twijfels hebt. Het beste kan je het weten door het te ervaren maar dat is natuurlijk al een grote stap. Dus als je nog twijfelt om het te ervaren, check dan even of je openstaat voor meer gelijkwaardige besluitvorming, participatie, cocreatie, verbinding met jezelf en met elkaar te versterken, met van problemen nieuwe kansen maken, met kwetsbaarheid kunnen laten zijn alsook kracht en empowerment, als je het fijn vindt om altijd een tool bij de hand te hebben om een gesprek makkelijker te faciliteren, als je ook openstaat om verbindende communicatie echt meer samen te gaan integreren in je privé- en werkleven door oa ook de extra kennis en ervaring die je opdoet in de online trainingen. Dat je ook gelooft dat we in deze tijden bruggenbouwers nodig hebben ipv te polariseren, verdelen, muren op te trekken en meer. Als je hier allemaal een herkenning bij hebt, dan is het zeker iets voor jou/jullie :-) 

Wat is het verschil met andere methodes?

Er zijn nog gespreksmethodes & trainingen maar die zijn meestal niet visueel en zo gestructureerd. Met Kansmakers bouw je veel makkelijker veiligheid in en worden processen echt zichtbaar op het gespreksbord. Bij andere gesprekken blijven de woorden minder tastbaar. Alsook zijn andere methodes vaak rond een thema of expertise bv talenten of rouw. Kansmakers kan je onbeperkt blijven inzetten en de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Bij sommige methodes of spelen moet je telkens de ingewikkelde handleiding en spelregels lezen en dat houdt je al tegen om te starten. Eens je Kansmakers eenmaal hebt gedaan en je volgt de online training dan ken je het zoals je leert auto rijden en verlies je geen tijd om telkens opnieuw je in te werken. Er zit ook een speels en actief element in wat de betrokkenheid en ontspanning verhoogt en voor alle leeftijden toegankelijk maakt. Je kan ook uitbreiden met extra mogelijkheden zoals gevoelenskaartjes in te brengen. Andere methodes zijn strakker omlijnd en beperkter. De meerwaarde is ook dat je hier een totaalpakket hebt, een methode/spel met een online app, online trainingen, een community en extra live coaching- en begeleidingsmogelijkheden. Het is dus veel meer dan een eenmalige ervaring.

Kan je de Kansmakers-kit kopen zonder de groepssessie of train de trainer?

Neen, dit kan niet meer. Om kwaliteit te garanderen en een goede introductie te ervaren is het belangrijk om optimaal geintroduceerd te worden door een ervaren gespreksleider van Kansmakers. Met een positieve eerste ervaring is alles helder en smaakt het naar meer. Je kan vanaf dan er zelf mee verder aan de slag en nog online support ontvangen. Eenmaal een Kansmaker kan je voor intern gebruik nog extra Kits bijbestellen zonder sessie en ook ander materiaal zoals extra kaartjes en doeken. 

"We moeten ook vooral de noden van het kind tegemoetkomen. Wanneer we daar meer in gaan investeren in onze samenleving, dan geven we de komende generatie een stevig fundament om al de uitdagingen het hoofd te bieden. Niet vanuit een brein dat vroeg wordt geprogrammeerd om te overleven maar een om ten volle te leven.”

Binu Singh, baby- en kinderpsychiater aan het UPC KU Leuven

>