DE VERBINDENDE EN PRAKTISCHE COCREATIE-TOOLKIT KANSMAKERS

Een doos & applicatie vol nieuwe mogelijkheden met jongeren

 • Wil je als professional ook een tool die veiligheid genereert en bruggen bouwen met jongeren veel makkelijker faciliteert?
 • Hou je ook van praktische handvaten en werkvorm om zelf te hebben maar ook door te geven aan anderen?
 • Geloof je in hybride leren, door live samen aan de slag te gaan en ook online op eigen tempo vaardigheden en kennis te leren?
 • Wil jij jongeren en volwassenen waar jij mee werkt verbindende communicatie-vaardigheden leren zodat ze veiligheid in zichzelf vinden bij moeilijke situaties en weten wat ze nodig hebben?

JE HEBT DE KEUZE UIT 2 BASISVERSIES VAN DEZE TOOL:

Kansmakers thuis of op school

Bruggen bouwen thuis, op school, in een leefgroep, gezin .. Wanneer je participatie met jongeren makkelijker wil faciliteren en problemen oplossingsgericht bespreekbaar wilt maken. 

Kansmakers leer je gebruiken via het professional-aanbod voor in het onderwijs of in het gezin. Coming soon op de site. Nog even geduld :-)
Lees hieronder verder en ontdek wat er allemaal in het basispakket zit.

Kansmakers op het werk of in de organisatie

Bruggen bouwen op het werk, buurt, in een organisatie, ... Wanneer je participatie met jongeren makkelijker wil faciliteren en problemen oplossingsgericht bespreekbaar wilt maken. 

Kansmakers leer je gebruiken via het professional-aanbod voor in buurten in en ondernemingen. Coming soon op de site voorgesteld. Nog even geduld :-)
Lees hieronder verder en ontdek wat er allemaal in het basispakket zit. 

WAT ZIT ER IN ELK BASISPAKKET VAN KANSMAKERS?

DE DIY BOX VOL NIEUWE MOGELIJKHEDEN:

 • Kleurrijke doos met alle materiaal, 25 x 32 cm.
 • Gespreksbord (95 x 95 cm) is een bedrukt tafeldoek die je zelfs kan wassen in het wasmachine. Lekker handig.
 • Boekje (21 x 21 cm) met o.a. stappenplan, de spelregels en begeleidingtips.
 • 36 gesprekskaartjes waar je oplossingen kan rond zoeken. In de Thuis/School versie gaat dit over thema's/problemen die thuis en in de school veel voorkomen. In de Werk/organisatie-versie over thema's/problemen op het werk, buurten en in organisaties. Je kan ook zelf themavragen kiezen of al spelend bepalen.
 • 50 actiefiches waar je de oplossing vlot kan omvormen tot een plan.
 • 200 kansenkaartjes, ideëenkaartjes die je zelf kan invullen en gebruiken in de methode.
 • 5 zandlopers: 30 sec, 1, 3, 5 en 10 minuten. Handig om de gesprekstijd te timen.

DE KANSMAKERS ONLINE APPLICATIE:

 • Online training: Start to Kansmakers
  • Verdieping over deze methodiek met handige video's en verschillende tips en tricks + toegang tot de online actiefiche. Mooie aanvulling op de handleiding in de doos en fijn om het te zien gebruiken. Dit zijn 2 modules (8 lessen).
 • Kansmakers-cocreatie-community
  • Toegang tot het algemeen online platform/applicatie met forum waar je extra tips leest + mogelijkheid tot delen van oplossingen met elkaar en online support. 

KANSMAKERS-AANBOD VOOR PROFESSIONALS (coming soon)

* Belangrijk om weten: Kansmakers kan niet rechtstreeks door particulieren of eindgebruikers hier gekocht worden maar worden altijd geintroduceerd en aangekocht door een professional.

Nieuwsbrief voor alle doelgroepen keuze (homepage)

De grootste voordelen voor jou

De gesprekstool is de basis maar Kansmakers is meer. Het is een manier om te vertragen en te gaan voelen, spreken en handelen naar de echt onderliggende behoeftes en oorzaken van problemen om zo samen naar duurzame oplossingen en beter welzijn te gaan.

Valkuilen in communicatie verdwijnen

Door de spelregels en kennis over communicatie installeer je veiligheid, krijgt iedereen evenveel spreektijd en worden automatische reactiepatronen zoals oordelen, verdedigen, teveel praten, ... vermeden en worden ze er bewuster van.

Tijdsbesparend en duurzame oplossingen

Je spaart gesprekken en vergaderingen uit omdat je de oorzaak aanpakt en je oeverloze discussies en quickfixes vermijdt en sneller tot samen gedragen oplossingen komt. Je wint dus op korte en lange termijn tijd. Alsook kom je samen in actie.

Empowerment en verbinden van hoofd en hart

Deelnemers voelen zich gehoord en gelijkwaardig en nemen meer ownership. Door o.a. de structuur voor het proces en het doe-element met het verschuiven op gevoel van de kaartjes, verbind je je gevoel met je verstand.

Creativiteit vergroten en de kracht van diversiteit inzetten

Jong en oud leren creatiever en out-of-the-box denken en krijgen een breder perspectief door alle verschillende visies en ideeën. Een extra voordeel is dat je in de community ook kan leren van andere jongeren en professionals.

Visuele en gestructureerde gespreksvorm

Deze werkvorm maakt gesprekken visueel, tastbaar en gestructureerder, maar ook ergens luchtiger. De essentie, alsook de onderstroom, wordt op een systemische manier vanzelf zichtbaar op het 'spelbord' en je komt letterlijk en figuurlijk dichter bij elkaar.

Minder stress en conflict en meer verbinding

De meeste stress ontstaat door de spanningen die er in relaties ontstaan door moeilijke samenwerking, oordeel en onbegrip. Als je beter communiceert, samenwerkt en problemen in het individueel én algemeen belang duurzaam oplost, komt er meer rust en verbinding.

“Wat me opviel dat je als ouder of leerkracht geneigd bent om vaak met oplossingen te komen voor een probleem. Terwijl de jongere met een nog mooiere oplossing uit zichzelf komt via Kansmakers.

Amy Keijzer, Jongeren - en oudercoach bij Familiepraktijk vrij

EXTRA BIJBESTELLEN VOOR PROFESSIONALS

Welkom Kansmaker! Wanneer je als professional Kansmakers hebt ervaren en geleerd via ons aanbod en ermee aan de slag gaat binnen jouw praktijk, school, organisatie of buurt, kan je hier extra materiaal bijbestellen. Gebruik je unieke code die je hebt ontvangen na je eerste bestelling van Kansmakers om je bijbestelling(en) online te kunnen doen. 

KANSMAKERS-BASISKIT
THuis of op school 

Doos + online applicatie, gespreksmethode
voor 'eindgebruiker': jongeren zowel als volwassenen, thuis, in de praktijk of op school.

KANSMAKERS-BASISKIT
OP HET WERK oF IN DE ORGANISATIE 

Doos + online applicatie, gespreksmethode voor
voor 'eindgebruiker' jongeren zowel als volwassenen, op het werk, buurt of in de organisatie

GESPREKSBORD

Afwasbaar gesprekbord (95 x 95 cm)

KANSENKAARTJES

200 Kansenkaartjes om ideeën te verzamelen (85 x 55mm)

ACTIEFICHES

Blok met 50 afscheurbare actiefiches (A4) 

TEKSTBALLON + KRIJTSTIFT

Met krijtstift beschrijfbare tekstballon voor de themavraag 

KANSMAKERS 
ONLINE APPLICATIE PARTICULIER USER

Extra user voor toegang tot online applicatie met basis
e-learning, cocreatieforum en online support. Dit is bedoeld voor de eindgebruiker (bv gezin, of buurtorganisatie,..) die door professionals zijn geintroduceerd in deze methode. 

KANSMAKERS 
ONLINE APPLICATIE PROFESSIONAL USER

Extra user (bv schoolteam) voor toegang tot online applicatie met extra e-learnings, cocreatieforum voor professionals en online support. Dit is bedoeld voor de professionals (leerkrachten, coaches,..) die anderen begeleiden

KANSMAKERS-UITBREIDINGSET
Bruggen bouwen IN HET GEZIN

voor Kansmakers professionals: 24 gespreksvragenkaartjes en 52 oplossingskaartjes rond 'bruggen bouwen met jongeren in het gezin' om deze knowhow & vaardigheden rond verbindende communicatie en gelijkwaardige besluitvorming optimaal te laten integreren en iedereen te betrekken.

KANSMAKERS-UITBREIDINGSET
bruggen bouwen IN HET ONDERWIJS

voor Kansmakers professionals: 24 gespreksvragenkaartjes en 52 oplossingskaartjes rond 'bruggen bouwen met jongeren in het onderwijs' om deze knowhow & vaardigheden rond verbindende communicatie en gelijkwaardige besluitvorming optimaal te laten integreren en iedereen te betrekken.

KANSMAKERS-UITBREIDINGSET
BRUGGEN BOUWEN IN DE BUURT

voor Kansmakers professionals: 24 gespreksvragenkaartjes en 52 oplossingskaartjes rond 'bruggen bouwen met jongeren in de buurt' om deze knowhow & vaardigheden rond verbindende communicatie en gelijkwaardige besluitvorming optimaal te laten integreren en iedereen te betrekken.

KANSMAKERS-UITBREIDINGSET
BRUGGEN BOUWEN IN DE ONDERNEMING

voor Kansmakers professionals: 24 gespreksvragenkaartjes en 52 oplossingskaartjes rond 'bruggen bouwen met jongeren in de onderneming' om deze knowhow & vaardigheden rond verbindende communicatie en gelijkwaardige besluitvorming optimaal te laten integreren en iedereen te betrekken.

Ontdek meer hoe met de 'Kansmakers-methode' samenwerken en problemen oplossen met jongeren makkelijker maakt

Kansmakers is o.a. gebaseerd op studies rond gemeenschapsvorming van Het ABCD Institute aan de Northwestern University in Illinois, dat in 1995 werd opgericht. Het aantrekkelijke van de ABCD-aanpak (Asset Based Community Developement) is dat in plaats van zich vooral op de tekortkomingen van een wijk of buurt te richten, het aan de andere kant begint. Ze waren ervan overtuigd dat je gemeenschappen opbouwt door je te richten op de positieve kwaliteiten en capaciteiten van mensen en die te versterken en betrekken door participatie. Ontdek nog andere onderzoeken waar Kansmakers op gebaseerd is en waarom met deze methode participatie en samenwerken makkelijker wordt.

"We moeten ook vooral de noden van het kind tegemoetkomen. Wanneer we daar meer in gaan investeren in onze samenleving, dan geven we de komende generatie een stevig fundament om al de uitdagingen het hoofd te bieden. Niet vanuit een brein dat vroeg wordt geprogrammeerd om te overleven maar een om ten volle te leven.”

Binu Singh, baby- en kinderpsychiater aan het UPC KU Leuven

>