Over Kansmakers

What's in a name? Kansmakers wil in problemen rond diversiteit nieuwe kansen zien. Samen die kansen met je team en met jongeren creëren, en zo ook meer kansen geven, de 'kansmakers' voor die verandering samen ontdekken en iedereen zich een kansmaker, namelijk een favoriet en gewaardeerd laten voelen.  

WIE STAAT ER ACHTER KANSMAKERS?

 • KATRIEN DE KEYZER (50), MAMA VAN AUKJE (23) EN FLEUR (20), GETROUWD MET WERNER
 • TOOL-ONTWIKKELAAR EN COMMUNICATIETRAINER BIJ KANSMAKERS, Docent bij THOMAS MORE
 • BEZIELSTER VAN Kansmakers en VOORHEEN WEBSHOP KRACHTKITS en COMMUNICATIEBUREAU DE KLEUREN VAN DE KEYZER

Mijn professionele ervaring ligt in 25 jaar als zelfstandig vormgever, freelance art director van magazines zoals Vitaya en Libelle, branding specialist en website vormgever. Daarnaast schoolde ik me sinds 2007 bij als coach/trainer. Ik gaf enkele jaren creatieve workshops met krachttools voor kinderen en tieners. Alsook begeleidde ik trainingen en buitenlandse retraites rond persoonlijke en intuïtieve ontwikkeling, waaronder een moeder/tienerweek.

 

SPANNINGSVELD TUSSEN BELONGING EN BECOMING

Telkens zag ik bij velen - inclusief mezelf - de spanning tussen verbinding en erbij horen (belonging) én zelfrealisatie en jezelf helemaal kunnen zijn (becoming). Dit zijn 2 basisbehoeftes van elke mens, jong en oud. Ik zag dat er vanuit dat spanningsveld én vanuit vroegere kwetsuren dikwijls de kennis en vaardigheden ontbraken om die twee te verbinden. Wij-zij verhalen, pleasen, oordeel, groepsdruk, angst, afwijzing, manipuleren, projectie, ... Dit verdeelt en geeft stress. Ik heb het zelf meegemaakt en die verdeeldheid en druk raakte me zo diep. Ik miste vaardigheden om vanuit mijn gevoelens en behoeftes te spreken, en vond het moeilijk om grenzen aan te geven uit angst om de verbinding te verliezen. De spanningen gaven zoveel stress dat ik hierdoor een burn-out en angststoornis ontwikkelde. Die stress herken ik ook bij jongeren, zeker in het 'anders' voelen, of het nu door neuro-diversiteit is of door een andere culturele afkomst, het evenwicht tussen 'erbij horen' en 'jezelf zijn' is broos in deze maatschappij


VERBINDEN MET JEZELF EN MET ANDEREN
Verbindende communicatie en vernieuwende lichaamskennis om uit vecht/vlucht/verstijf-reacties te geraken hebben me geholpen om te helen en nu kan ik mezelf zijn met anderen en liefdevolle grenzen geven. 

BETER JONGERENWELZIJN
Om divers-sensitieve communicatie en authentieke samenwerking makkelijker te faciliteren en ook aan jongeren en hun begeleiders door te geven, ontwikkelde ik als spin-off van de Kandoe-methode, de dialoogmethode & cocreatie-applicatie Kansmakerswaar becoming en belonging hand in hand gaan en diversiteit en samenwerking een rijkdom wordt.  

Missie & visie: 8 beweegredenen

Meer verandering van binnenuit
 • Individuen, jongeren en volwassen met verschillende achtergronden zijn rijk aan ideeën en knowhow. Dat is een kapitaal dat vaak ongebruikt blijft in organisaties en we met Kansmakers aanboren.
 • Echte verandering komt van binnenuit, vanuit een individu en vanuit een groep. De kaartensets en cirkels op het gespreksbord zorgen voor dat proces en maken dat ook de onderstroom aan het licht komt. Als je als jongeren het zelf kan voelen, zien en begrijpen, kom je sneller in beweging dan dat iets opgelegd wordt. En als je leert samen innerlijk af te stemmen op hoe je het wel wil, in plaats van direct in actie te gaan, gaan de acties moeitelozer en zonder forceren.
Meer veiligheid en verbinding
 • Als iedereen meer leert echt te luisteren naar elkaar en veiligheid te voelen om verbindend te communiceren en via deze methode deze vaardigheden echt eigen leren maken, gaan 'muren' afbreken en samenwerkingen verbeteren. Ook leren kiezen om bewust samen triggers te benoemen en om te buigen i.p.v. ze uit te werken op elkaar of ervan weg te lopen.
 • Door verschillende invalshoeken, meningen en culturen met elkaar te verbinden, ontstaat er een kruisbestuiving in relaties en ideeën. Zo bevorder je een completere visie en een inclusieve samenleving waar begeleiders, maar ook betrokkenen, drijvende krachten zijn voor meer welzijn.
Problemen meer systemisch aanpakken
 • Met Kansmakers zetten we in om problemen rond diversiteit en inclusie niet enkel individueel te bekijken, maar systemisch. We zorgen ook dat stugge systemen en gewoontes stilaan kunnen veranderen en je uit de viscieuze cirkel van oorzaak en gevolg kan gaan. Het welzijn dat onder druk staat, racisme, polarisatie,.. is een teken aan de wand en kan je niet individueel oplossen. Ruimte voor vertraging en kwetsbaarheid maken dat iedereen weer mee kan.
 • Kansmakers kunnen systemen en regels herdenken en nieuwe ideeën ontwikkelen. Als bruggenbouwer weet jij dat mensen dromen echt kunnen waarmaken als ze samenwerken. Ze gaan niet langer voor quick fixes. Ze leren hun creatiekracht inzetten en niet telkens enkel reageren op problemen, maar gaan bewust (co)-creëren.

Meer gelijkwaardigheid en participatie
 • Als je samen tijd neemt om problemen gelijkwaardig te bespreken en verhalen en ideeën te delen, krijgen ieders dieperliggende behoeftes ruimte en leren deelnemers elkaar te vinden in het midden. Heel veel problemen ontstaan net door het gevoel van ongelijkwaardigheid of onbegrip. Dit ombuigen maakt een wereld van verschil.
 • Jongeren maar ook volwassenen, worden niet graag iets opgelegd en zien dikwijls betere oplossingen dan enkel de verantwoordelijken of beleidsmensen. Er is al genoeg gezegd dat pesten of racisme niet mag, waarom werkt dat dan nog niet genoeg? Hiërarchie meer doorbreken en gaan voor gelijkwaardige besluitvorming maakt dat jongeren maar ook hun omgeving echt wil meewerken in plaats van tegenwerken en samen willen participeren aan een betere omgeving voor iedereen.

Een stevige basis

"If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together." Een mooi Afrikaans spreekwoord waar, in onze individualistische, rationele maatschappij vaak de tools, kennis en vaardigheden missen om dit écht te kunnen toepassen en realiseren. Ontdek hier de basis waarom constructief omgaan met diversiteit met Kansmakers wel makkelijker samen kan lukken.

Gelijkwaardige participatie

Kansmakers integreert het belang van participatie en bottom up-benadering van jongeren en teams voor meer betrokkenheid en positieve verandering.
Lees meer

Ontstressen & belichamen

Kansmakers zorgt mee voor veiligheid voor ons lichaam zodat je uit fight-flight en freeze modus leert gaan en je je verankerd voelt in gevoelens van veiligheid en rust in dialoog.
lees meer

Geweldloze communicatie

Kansmakers ondersteunt via verbindende communicatie om meer veroordeelloos en met verantwoordelijkheid voor eigen gedachtes, gevoelens en behoeftes te kunnen communiceren.
lees meer

Gamebased-learning

Kansmakers hanteert de kracht van spel zodat het een veilige omgeving genereert waarin je de vrijheid hebt om dingen te ervaren die je in het dagdagelijks leven nog niet zomaar kan.
lees meer

"In tijden van crisis en problemen vind ik het belangrijk en essentieel om je ook te richten op de nieuwe kansen die erin verscholen liggen.”

Noortje Wiesbauer, oprichtster Wereldburger Academie.

"Sociale stress en pijn kan dezelfde intense stress-reacties geven in ons lichaam alsof we door een tijger achterna gezeten worden. We moeten samen de biologische triggers begrijpen, reguleren en de connectie herstellen. Verbindende communicatie is daarin heel belangrijk om het stress-systeem te kalmeren.

DR. DIANE POOLE HELLER, EXPERT EN AUTEUR VAN 'DE KRACHT VAN GEHECHTHEID'

Bron: in een interview door Thomas Hübl tijdens de 'Collective trauma summit 2022'

>