.st0{fill:#FFFFFF;}

Tip 2: Hoe zorg je dat ieder evenveel aan het woord komt? 

 Oktober 22, 2023

By  Katrien De Keyzer

HERKENBAAR? In een groepsgesprek, coaching, vergadering of dialoog merk je dikwijls een onevenwicht in spreektijd tussen extraverte en introverte mensen, iets wat vervolgens tot frustraties kan leiden. Vaak hebben de eerder extraverte(n) de neiging om altijd het woord te nemen, om direct te reageren en de meer introverte(n) willen meestal niet de aandacht op hen nemen en durven dan niet spreken. 

 • Installeer een timer of zandloper en spreek af dat je bijvoorbeeld elk slechts 5 minuten mag spreken.
 • Deze manier van werken geeft iedereen veiligheid gezien er nu echt ruimte gemaakt wordt om naar elkaar te luisteren.
 • Anders heb je misschien wel de neiging om direct tussen te komen of voelt de andere zich onderbroken of bekritiseerd in zijn/haar verhaal.
 • Verder geef je introverte mensen ook de gelegenheid om makkelijker hun mening uit te spreken en voelen ze zich ook meer gehoord en begrepen.
 • Ook al durven ze niet van de eerste keer en krijgen de minuten niet volgepraat, ze hoeven zo niet de moeite te doen om het woord te nemen en krijgen wel de tijd voor hen. Zo oefenen ze meer en meer in succes-ervaringen.
 • Langs de andere kant zullen extraverte mensen minder impulsief reageren en anderen meer ruimte geven. En wellicht genieten ze van de anderen ook meer te horen.
 • Dit is toepasbaar in zowel vergaderingen, groepsgesprekken om meningen te delen als tijdens één-op-één gesprekken om elk de eigen kant van het verhaal te vertellen. 

Uiteraard zitten er ook handige timers bij de Kansmakers-kit namelijk 5 verschillende:: 30 sec, 1, 2, 5, 10 minuten die tijdens de Kansmakers-gesprekken worden ingezet. Meer info over de kit, vind je hier

Katrien De Keyzer


Communicatietrainer, grafisch ontwerper en docent - www.kansmakers.be

related posts:


Game based learning


Geweldloze communicatie


Ontstressen en belichamen

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  0 of 350

  Get in touch

  >